Картофен пай с кайма
ПЛАСТ С КАЙМА
кайма - 600 г
моркови - 1 малък
кисели краставички - 2 малки
лук - 1/2 глава
яйца - 1 бр.
сол
черен пипер
чубрица
доматено пюре - 5 с.л.
чесън - 3 скилидки
босилек
риган
ЗА КАРТОФЕНОТО ПЮРЕ
картофи - 600 г сварени
масло - 50 г
кашкавал - настърган по желание
сол
Приготвяне на Картофен пай с кайма
Нарежете ситно или настържете моркова и краставичките. Омесете ги с каймата заедно с подправките и яйцето. Оставете каймата за 30 минути на хладно.
Разстелете каймата върху намазнена тава и пъхнете да се пече около 15 минути. Междувременно запържете в малко олио в тиган скълцаните скилидки чесън и добавете размитото с малко вода доматено пюре. Овкусете с подправки.
Излейте соса върху каймата и върнете във фурната за още 5 минути. намачкваме картофите на пюре, овкусяваме го със сол и разтопеното масло. По желание може да добавите и настърган кашкавал в пюрето.
разстелете го в тавата и направете вълни с вилица отгоре. Пъхнете отново във фурната да се запече, докато картофите добият кафеникав цвят по връхчетата.