Козунак карамел
* 250 мл прясно мляко
* 300 г захар
* 14 г суха мая
* 8 бр. яйца
* 200 г масло
* 1 ч.л. сол
* кората от един зелен лимон (лайм), малко от обикновен лимон и малко портокалова кора
* 3-4 ванилии
* 2 с.л. ром, коняк
* стафиди
* жълтък за намазване
За топинга:
* 1 ч.ч. кафява захар
* 1/2 ч.л. канела
* 100 г стафиди
* 3 с.л. коняк
* 1 ч.ч. едро смлени ядки
* 50 г масло
В купа се размива 1/2 ч.ч. брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка. Маята се размива с 2 с.л. мляко и 2 с.л. захар и се излива към брашнено-млечната смес. Оставя се настрани, докато шупне и се образува гъба. В голяма купа или тава се пресява брашното два пъти заедно със солта и ванилията. В средата се прави кладенче, изсипват се жълтъците и белтъците по отделно. Добавят се захарта, лимоновите и портокаловите кори, рома и сместа с маята. Замесва се тестото, като от време на време се добавя по малко от разтопеното маслото и се меси, докато се поеме цялото брашно. Меси се около 30-40 минути. След това тестото се бие около 100 пъти в плота, завива се добре и се оставя на топло да втасва около час - час и половина, докато си удвои обема. Премесва се отново внимателно. Коняка се загрява леко и стафидите се слагат в него. Свалят се от огъня. Смесват се орехите, канелата и захарта в купа. Тестото се разделя на 20 еднакви парчета. Всяко парче се издърпва се и се усуква, след това се оформя нещо като топче, съединявайки двата края. Потопява се в разтопено масло и в ореховата смес. Подреждат се един слой топки и се поръсват половината от маринованите стафиди. Слагат се втори ред топчета, оформени по същият начин. Отгоре се разпределят останалата орехова смес, масло и стафидите. Покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса около 50 минути на топло. Пече се в загрята на 190 С фурна около 40 минути.