Пухкави козунаци вкъщи!

вход през zajenata.bg
869830

Козунк с орехи

За тестото:

* 800 г брашно
* 30 г мая
* 6 бр. жълтъци
* 200 г масло
* 200 г захар
* 250 мл прясно мляко
* кора от 1/2 лимон
* сол

За плънката:

* 150 г пудра захар
* 200 мл прясно мляко
* 50 г галета
* 300 г орехови ядки
* канела

Други:

* 15-20 г масло за намазване на формата
* брашно за поръсване
* 1 бр. яйце за намазване на козунака

Маята се разтваря в 50 мл топло прясно мляко с 1 с.л. захар и малко брашно. Оставя се на топло да шупне. Брашното се пресява и в средата се прави кладенче, в което се изсипват разбитите жълтъци, шупналата мая, половината разтопено масло, захарта, млякото, щипка сол и настърганата лимонова кора. Омесва се тесто - като ръцете постоянно се потапят в останалото размекнато масло. Когато мазнината свърши тестото се оставя да втаса на топло за около 2 часа - трябва да удвои обема си.
Млякото за плънката се кипва със захарта и с него се попарват скълцаните орехови ядки. Прибавят се галетата и канелата. Сместа се разбърква добре и се оставя да изстине.
Втасалото тесто се разделя на две. Разточват се кори с правоъгълна форма, които се намазват равномерно с плънката и се завиват на рула. Рулата се поставят в намазана с масло и поръсена с брашно тава, като краят, получен при навиването трябва да остане отдолу. Оставят се да втасат, намазват се с разбитото яйце и се пекат в слаба фурна.

1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft