Кюфтенца с яйчно-лимонов сос
Продукти:
500 г кайма
100 г сварен ориз
1/2 ч. л. смлян кимион
ситно нарязан магданоз
50 г разтопено масло
царевично нишесте
1 литър вода
сол
СОС
1 яйце
1 жълтък
60 мл лимонов сок
100 мл бульон
Приготвяне:
• Каймата се омесва заедно с ориза, кимиона, ситно нарязания магданоз и разтопеното масло.
• От сместа се оформят малки кюфтенца, които се овалват в царевичното нишесте.
• В голяма тенджера се кипва 1 литър вода и се посолява.
• Прибавят се кюфтенцата и огънят се намалява на минимум.
• Тенджерата се похлупва плътно с капак и ястието се вари 20 минути.
• Яйцето заедно с жълтъка се разбива добре и се прибавят постепенно лимоновият сок и 100 мл от бульона.
• Приготвеният сос се изсипва в дълбок тиган и се добавят отцедените кюфтенца.
• Ястието се загрява, но не трябва да се кипва.
• Кюфтенцата с яйчно-лимонов сос се поднасят веднага.