Папардели с кюфтенца
Продукти:
600 г папарделе (талятели)
краве масло
настърган Пармезан
КЮФТЕНЦА
450 г кайма
1-2 суха червена люта чушка
щипка смляна канела
щипка настъргано индийско орехче
3 скилидки чесън
шепа настърган Пармезан
смлян черен пипер
1 яйце
настъргана кора от 1 лимон
ДОМАТЕН СОС
зехтин
2-3 скилидки чесън
връзка пресен босилек
1 люта чушка
800 г консервирани домати
малко винен оцет
смлян черен пипер
Приготвяне:
• Чесънът се накълцва на дребно, а лютите чушки се почиства от семето и се наситняват.
• Към каймата се прибавят останалите продукти и се разбърква добре.
• С намокрени ръце се оформят кюфтенца с размер на орех и се поставят в хладилник.
• В това време се приготвя доматеният сос.
• Зехтинът се загрява в дълбок тиган.
• Внимателно се запържват дребно нарязаните 2-3 скилидки чесън, лютата чушка (цяла) и листата босилек.
• Прибавят се доматите и оцетът.
• Подправя се със смлян черен пипер.
• Сосът се готви под капак на среден огън 30 минути.
• В друг тиган се запържват кюфтенцата.
• От доматения сос се отстранява лютата чушка и се прибавят кюфтенцата.
• Готвят се 10-15 минути.
• В това време се сварява пастата, отцежда се от водата.
• Пастата се прибавя към кюфтенцата и доматеният сос.
• Добавят се едно парче краве масло, настърган Пармезан и шепа накъсани листа босилек.
• Разбъркват се внимателно и папарделите с кюфтенца се разпределят по чинии.
• Папарделите с кюфтенца отгоре се поръсват с настърган Пармезан и листа босилек.