Ароматни кюфтенца
Продукти:
400 г кайма
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
1 с. л. сухи градински подправки
1 ч. л. ситно настъргана лимонова кора
1 яйце
2 филийки за тостове
смлян черен пипер
1 с. л. краве масло
1 с. л. брашно
500 мл вода или бульон
1 дафинов лист
Приготвяне:
• Филийките хляб се накисват във вода или прясно мляко за 5 минути, след което се изваждат и се изстискват от течността.
• Каймата се омесва много добре с яйцето, ситно нарязания лук, пресования чесън и изстискания хляб.
• Прибавят се настърганата лимонена кора, черният пипер и сухите градински подправки.
• От така приготвената смес се оформят малки кюфтенца по 2 см диаметър.
• В дълбок тиган или тенджера се разтопява маслото.
• Добавя се брашното и се запържва.
• Сипва се водата (бульон) и се довежда до кипване.
• В кипящия бульон се поставят оформените кюфтенца и огънят се намалява на минимум.
• Ароматните кюфтенца се похлупват с капак и се оставят да къкри 20 минути.