Лапад с гъби рецепта
лапад - 1 връзка, ориз - 1 ч.ч. бланширан, гъби - 150 - 200 г, лук - 1 глава кромид, чесън - 3 скилидки счукан, сол, черен пипер, индийско орехче - 1/2 ч.л., олио - 100 мл, розмарин - 1 стрък, орехи - 3 с.л. натрошени
Почистете лапада и го накълцайте ситно. Загрейте олиото в тенджера на котлона и сложете да се запържи за кратко стрък розмарин.
Извадете го и в мазнината сложете накълцания ситно лук. След като леко омекне, добавете почистените и нарязани гъби, както и чесъна (скълцан).
Оставете да се готви на умерен котлон, докато гъбите омекнат. Добавете ориза, разбъркайте и долейте 1 ч.ч. вода или бульон.
Щом течността се абсорбира, долейте още 1 ч.ч., а след нея и още една. Когато оризът е напълно готов, добавете подправки на вкус, орехите и накълцания лапад.
Объркайте, докато лападът спихне и снемете от котлона. Разпределете лапада с ориз и гъби в чаши или десертни купички. Поднесете обърнато в чиния.