Лесен Коледен щолен
125 г марципан
2 и 1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. захар
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. ч. студено краве масло
1 ч. ч. Рикота или извара
1 яйце
1/3 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. ром или коняк
1 ч. л. ванилова есенция
по 1/4 ч. ч. сушени боровинки, стафиди, лимонови и портокалови корички
3/4 ч. ч. нарязани и изпечени на сух тиган бадеми
1-2 с. л. разтопено краве масло
2 с. л. ванилова пудра захар
Приготвяне:
• Марципанът се нарязва на парчета с дебелина 5 мм.
• Фурната се загрява на 190 С.
• В купа се разбърква брашното, захарта, бакпулверът и солта.
• Прибавят се кубчетата студено масло и се стриват с ръце.
• Отделно в друга купа се разбъркват изварата, яйцето, млякото, ромът и ванилията.
• Към брашнената смес се прибавят нарязаните сушени плодове и бадемите, след което се разбъркват.
• Изварената смес се изсипва към брашнената и се омесва тесто.
• Прехвърля се върху застлана с хартия за печене тава и се оформя овал с дължина 25 см и ширина 20 см.
• По средата се нарежда нарязаният марципан.
• Единият край на тестото се завива отгоре и се оформя щолен.
• Пече се 40 минути, като готовността се проверява с дървен шиш.
• Горещият бърз изварен щолен се намазва с разтопеното краве масло и се поръсва с пудра захар.
• Охлажда се и след това се завива във фолио.
• Щоленът може да се консумира веднага.