Вкусни Коледни бисквити с моркови
90 г жълти стафиди
2 с. л. портокалов сок или ликьор
60 г ситно нарязан ананас
200 г моркови
420 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода
щипка сол
1/2 ч. л. смлян джинджифил
1/4 ч. л. индийско орехче
110 г краве масло със стайна температура
200 г захар
125 мл готварска сметана
1 яйце
ГЛАЗУРА
150 г пудра захар
1 с. л. крема сирене
2 с. л. лимонов или портокалов сол
1 ч. л. настъргана портокалова кора
60 г подсушени на сух тиган кокосови стърготини
50 г орехови ядки
Приготвяне:
• Стафидите се заливат със сока (ликьор) и се поставят за 30 секунди на 100 % мощност в микровълновата фурна.
• Покриват се и се оставят настрани.
• Ананасът (ако е на шайби се отцежда от сока) се нарязва на дребно и се поставя в гевгир.
• Морковите (200 г = 2 големи моркова) се настъргват на ситно ренде.
• Всички сухи продукти от брашното до индийското орехче (вкл.) се смесват в голяма купа.
• В купа от кухненски робот или с миксер се разбиват маслото със захарта.
• Прибавят се сметаната и яйцето и се разбиват до пухкава смес.
• Добавя се брашно и на ниски обороти се разбърква тестото.
• Прибавят се стафидите, ананасът и настърганите моркови.
• Тестото се разбърква добре и се поставя в хладилник за 1-2 часа.
• За глазурата : всички продукти се смесват до гладка смес.
• Фурната се загрява до 190 С.
• Тава за печене се застила с хартия за печене или се намаслява.
• Тестото се поставя във вид на топчета с помощта на лъжица (2,5 -3 см диаметъра) на разстояние 4-5 см (на една стандартна тава от фурна се побират около 20 броя).
• Бисквитите с моркови се пекат се 12-15 минути до леко зачервяване.
• Бисквитите се охлаждат и се потапят в глазурата, изтръскват се от излишната глазура и се потапят веднага в кокосови стърготини или счукани орехови ядки.
• Бисквитите се поставят върху скара до пълно втвърдяване на глазурата.