Лучник с лапад
брашно - 1 кг, мая - 30 г за хляб, кисело мляко - 400 г, яйца - 3 броя, масло - 50 г, олио - 200 мл, сирене - 300 г, лук - 4 връзки пресен, лапад - 4 връзки, киселец - 2 връзки, сол - на вкус
Маята се разтваря в 50 мл хладка вода. Към нея се прибавят брашното, яйцата, киселото мляко и 100 мл вода. Измесеното тесто се оставя да втаса 50-60 минути, завито с намазано олио.
Пресният лук, лападът, киселецът се почистват, измиват и нарязват. Задушават се в останалото олио около 15 минути. Щом изстинат, към тях се прибавя натрошеното сирене и се разбърква.
Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка от тях се разстила така, че да стане с размерите на тавата. Тавате се намазва обилно с част от маслото и в нея се слага едната кора. Залива се с плънката и се затваря с втората кора.
Притиска се леко и се намазва с останалото масло. Баницата се оставя да втаса 20-30 минути, след което се пече около 40 минути във фурна (160-170 градуса). Изважда се и за 5-10 минути се покрива с кърпа.