Милинки със сирене Класик
Продукти:
1/2 кофичка кисело мляко
1 кубче мая
1 кг брашно
1 лъж. сол
1 щипка захар
вода
За плънката
около 250 г сирене
3-4 яйца
олио за намазване на тавичката масло, сол и галета за поръсване
Приготвяне:
В дълбок съд натрошете маята, добавете захарта и солта, 1 ч. ч. топла вода и малко брашно. Замесете и оставете за около 15-20 минути на топло маята да втаса. Добавят се останалото брашно, киселото мляко, вода и се бърка до получаването на гладко и меко тесто. Оставете да втаса около 20-30 минути. През това време направете плънката – натрошете сиренето и добавете яйцата. В съд разтопете маслото и запържете леко галетата със солта. Свалете от огъня. От тестото направете равни по големина 5 топки. Всяка разтеглете в дълга елипса, по средата поставете плънката от яйца и сирене. Защипете в двата края. Започнете да режете хапки, които слагайте обърнати в намазана тава. Прилепяйте хапките плътно една до друга. От сместа ще се напълни около една голяма тава. Отгоре залейте със сместа от галета и масло. Печете в умерена (160 градуса) фурна за около 20-25 минути. Извадете и оставете леко да се охлади.