Милинки
1 кг брашно
1/2 кубче мая
500 мл хладка вода
1 с. л. сол
за сместа за формиране:
50 г масло
50 мл олио
за заливката на милинките
250 г сирене
2 яйца
олио за намазване
Брашното се пресява, след което към него се добавят солта и разтворената в топла вода мая. Постепенно се налива топла вода (около 500-600 мл) и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса около 30 минути (в зависимост от температурата на помещението).
Готовото тесто се навива на фитил, след което се нарязва на еднакви по големина парчета. От тях се оформят топки, намазват се със сместа за формиране, подреждат се в намазнена тава и се оставят да втасат още 20 минути.
Сиренето и яйцата се разбъркват добре. Милинките се покриват със сместа, отново се оставят да втасат за 10 минути и се пекат 25-30 минути в предварително загрята фурна при температура 200 градуса, до златисто.