Милинки със сусам
1/2 кубче мая
500 мл топла вода
2 с.л.свинска мас
1 с.л.сол
1 с.л.захар
брашно за меко тесто
за заливката:
3/4 ч.ч.олио
1/2 ч.л.сол
1 с.л. пълна(с връх)царевично брашно(не царевичен грис)
1 ч.л. брашно
1 пълна с.л. сусам
Тестото се замесва от вечерта.Намазва се с олио и съдът в който е, се покрива с найлонова торба или фолио.Слага се в хладилника за студено и бавно втасване.
От тестото се режат малки,по възможност еднакви парченца,оформят се леко с ръка и се нареждат в намаслена с олио тава.
С пръст(с палец) се прави дупка във всяко топче и се оставят да втасат за около 30 мин.
След като поизпълнят тавата се заливат с почти горещата заливка.
В тиган се слага олиото,загрява се леко и се слага царевичното брашно,бялото брашно и солта.Запържва се около 3-4 мин-да смени леко цвета си.Заливат се милинките.
Добавяме и 1 с.л. сусам при запържването на заливката!Започнат ли някои зрънца да променят цвета си-веднага се сваля от огъня.
Тази заливка ги обгръща отвсякъде,дори и отдолу и след това ги прави много вкусни.Отвсякъде са обградени в царевично брашно,мазнина и сол.
Оставят се за още 15 мин да повтасат от топлото олио и се слагат да се пекат.До зачервяване.
Фурната се включва след като сложите тавата вътре.Така е при всички теста с мая.За да втасват постепенно,а не да ги ''грабне''огъня.