Нестандартно Тирамису с цедено кисело мляко
Продукти:
1 л. прясно мляко
80 г кисело мляко
300 г маскарпоне
1/2 к.ч. пудра захар
5 с.л. калуа
1/2 к.ч. кафе
250 г бишкоти
2 с.л. какао
Прясното мляко се изсипва в дълбока купа и към него се прибавя киселото мляко. Разбива се и се поставя в подходящи съдове. Захлупва се и се оставя на топло място за около 8 часа, докато се закваси. След като млякото e заквасено, се оставя да се цеди за около два часа. След това се смесва с маскарпонето, пудрата захар и калуата. Всичко се разбива много добре до получаването на крем. Половината бишкоти се потапят за секунди в кафето и се подреждат на дъното на тавичка. Заливат се с половината от крема. Върху него се подреждат и останалите бишкоти, отново потопени за кратко в кафе. Останалият крем се изсипва върху десерта и се заглажда с лъжица. Оставя се да се охлади и преди поднасяне се поръсва с какао. По желание се декорира с връхче свежа мента.