Пиле на фурна с бира
цяло пиле
1 стъклена бутилка бира Каменица
1 ч.л. червен пипер
1/2 с.л. олио
стрък розмарин
сол на вкус
Измивате пилето и с олиото, червения пипер и солта му правите цялостен масаж на тялото. След това идва ред на Каменицата. Защо пък Каменица, не може ли Шуменско, Пиринско....? Сега ще видите, формата й е по-удобна. Нахлузвате на горкото пернато бутилката от към трътката, та чак докато му се покаже през гърлото. Отваряте бутилката, натиквате в нея розмарина и изправена я слагате в тавичка. Тавичката в незагрята фурна, после отдолу на 4, горе на 3 и оставяте да се пече. Когато температурата се вдигне достатъчно бирата започва да кипи и през цялото време облива на ситни ручейчета пилето. 5-6 минути след като е извряла пилето е готово. При използването на бутилката се получават два допълнителни ефекта: Практически пилето се пече на грил, без да има нужда от връткане и понеже бутилката е нагрята над 100 гр. действа като допълнителен реотан вътре в самото пиле.