Пиле на фурна с млечен сос
пилешко месо - 1 пиле около 1, 5 кг.
зехтин - 3 с. л.
масло - 100 гр.
кисело мляко - 500 гр.
яйца - 3 бр.
лимони - 2 бр.
Настържете кората на лимоните и изцедете сока.
Намажете пилето отвътре с настърганата лимонова кора, а отвън полейте с лимоновия сок. Поставете пилето в неметален съд, покрийте го с капак и го оставете в хладилника за 2 - 3 часа.
Подправете пилето със сол и черен пипер, поставете го в съд за печене, залейте го с разтопеното масло и зехтина, добавете 1/2 ч. ч. вода и печете 20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Намалете фурната до 180 градуса и печете още около 35 минути.
В купа смесете киселото мляко, яйцата, 5 с. л. вода и разбийте добре. Залейте с тази смес пилето и печете още 15 минути или докато сосът се сгъсти.