Подсладителите са вещества, използвани като хранителна добавка за заместител на захарта . Нарочена като една от „ белите отрови ”, с течение на времето индустрията измисля алтернатива на продукта от захарно цвекло и захарна тръстика. Най-актуалните подсладители са захароза, фруктоза, глюкоза, малтоза, лактоза, глицерин, захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам, ксилитол, сорбитол, манитол, изомалтитол, лактитол, хидриран глюкозен сироп, глюкозо-фруктозен сироп и др.
Най-общо, всички подсладители могат да бъдат разделени на две групи: натурални и синтетични . За натурални се считат фруктоза, сорбит, ксилит. Те се усвояват от организма изцяло и подобно на обикновената захар осигуряват на човека енергия. Здравословната вреда върху човешкия организъм е минимална, но за сметка на това те са много калорично.
Синтетичните подсладители са захарин , цикламат , аспартам , калиев ацесулфам, сукразит. Те нямат почти никаква енергийна стойност и не се усвояват. Най-често и масово използваните подсладители са захарозата, глюкозата, фруктозата, лактозата. Познати са около 1 700 природни и синтетични подсладители. Някои от тях са смеси от вещества. Когато обаче споменем подсладител, в съзнанието ни най-често изплуват 2 вещества - захаринът - Е954 и аспартамът - E951 .