Аспартам E951
Аспартамът е масово използват от хранителната индустрия. Всичко, което носи етикета „ light ” е с добавка на аспартам. Това означва, че този подсладител се влага в огромно количеств напитки, снаксове , сладки , алкохол, десерти и "диетични" храни и дори дъвки. Аспартамът, който е открит през 1965 г., се използва в повече от 6000 продукта. Одобрен е в началото на 80-те години като алтернатива на захарина и цикламатите. Известен е под търговското име Nutra Sweet . Аспартамът при нагряване се разрушава и затова не може да бъде използван в сладкарството.
При определена технологична обработка - рН >6 (киселинна среда) аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин, за който се предполага, че е токсично съединение с вероятно токсично действие . Много са ужасяващите последици, които може да предизвика аспартамът. Според редица изследвания, той води до главоболие, умствени увреждания, дори рак на шийката на матката и т.н.