Понеделник Постен ориз със спанак на фурна
500 г замразен спанак
1 глава кромид лук
1 ч. ч. ориз
3 ч. ч. вода или бульон
Приготвяне:
• 0,5 кг замразен спанак , на кубчета се изважда и се оставя да размръзне.
• В тиган с незалепащо покритие сипваме малко олио и в него запържваме нарязан на ситно жълт кромид лук, докато стане прозрачен.
• Слагаме замразения спанак и почваме да бъркаме ястието, докато спанака се отпусне от топлината.
• Сипваме 1 чаена чаша ориз.
• Посоляваме на вкус и добавяме смлян черен пипер, босилек и розмарин на вкус.
• Покриваме тигана с капак и оставяме за малко спанака да се задуши и ориза да поеме течността.
• Готовата смес прехвърляме в тавичка за печене.
• Сипваме олио и 3 чаени чаши вода /бульон/ и печем на фурна при температура 200 градуса-20-25 минути.
• Покриваме тавата с фолио и оставяме ястието на остатъчната температура.
• Сервираме веднага.