Петък Мусака с тиквички
2 средно големи тиквички
4 лука
150 грама брашно
150 грама краве масло
5 яйца
250 милиграма кисело мляко
1 супена лъжица бакпулвер
200 грама сирене (алтернативи са 100 грама кашкавал и 150 грама моцарела)
Ето и начина на приготвяне. Нарежете тиквичките и лука на дребни кубчета. В дълбок тиган запържете с малко мазнина първо лука, а после прибавете и тиквичките.
След като омекнат и започнат да придобиват лек загар, овкусете ги с червен пипер, сол и по възможност бял пипер (ако нямате – използвайте черен). Цялата смес трябва да придобие приятен оранжев цвят.
В голяма купа разбийте с миксер петте яйца, брашното (в което сте добавили една супена лъжица бакпулвер) и киселото мляко. Трябва да се получи хомогенна смес.
След това прибавете сиренето, но нека то да е натрошено на малки парченца. Остава единствено да прибавите нарязания магданоз, червен пипер и малко сол.
Прибавете запържените тиквички в яйчената смес и разбъркайте добре. Пригответе намазнена правоъгълна тава, която е поръсена и с брашно. Изсипете внимателно тестото от тиквичките във формата за печене и маркирайте всяка порция с тънко резенче тиквичка отгоре. Запечете в добре загрята фурна за около 30 – 40 минути.
Декорацията я оставяме на вашата фантазия. А вкусът гарантирано ще очарова цялото ви семейство.