Понички Бисмарк с баварски крем
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. размекнато масло
4 с.л. захар
11 г (1 пакетче) суха мая
8 бр. жълтъци
4 ч.ч. брашно
олио (за пържене)
пудра захар за поръсване
За крема:
3 бр. жълтъци
100 мл подсладено кондензирано мляко (може и течна сметана)
400 мл прясно мляко
4 с.л. захар
3 с.л. брашно
100 г масло
1 ванилия
1-2 с.л. ром или есенция ром
Маята се разтваря в топлото мляко с една лъжица захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар. От всички продукти се омесва меко тесто. Оставя се да втаса за поне 1 час на топло. Докато втасва тестото за поничките, можем да приготвим крема.
Половината прясно мляко кондензираното мляко (или течната сметана) се слагат на котлона да заврат в дълбок съд. През това време се разбиват жълтъците с брашното, захарта, рома и остатъка от прясното мляко. Добавят се към топлата млечна смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти се маха от котлона, добавя се ванилията и маслото и се оставя да изстине. Аз избързах и добавих всички продукти, докато сместа беше на котлона.
Втасалото вече тесто се разточва на лист с дебелина 1 см. Изрязват се понички с помощта на чаша с по-тънки стени или формичка. Пържат се в загрято олио до златисто. Изваждат се върху салфетка. Когато изстинат може да ги напълните с баварския крем, с помощта на шприц. За постигане на по-добър вид, наръсете с пудра захар.