Бишкотена торта с Баварски крем
За блата:
2 бр. яйца
1/2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
5 г бакпулвер (1/2 пакетче)
есенция ром или ванилия
За крема:
6 бр. жълтъци
500 мл прясно мляко
500 мл сладкарска сметана
2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. студена вода
10 г желатин
За украсата:
300 мл сладкарска сметана
100 г тъмен шоколад
30 г масло
бишкоти за отстрани и за пълнеж (около 30-40 бр. )
Приготвяне на блата: яйцата и захарта се бият до побеляване. Добавя се брашното смесено с бакпулвера. Брашното се добавя на малки дози и сместа се бърка с дървена лъжица за да не спаднат белтъците и блатът да остане пухкав. Накрая се добавя аромат по избор (аз сложих есенция ром). Сместа се излива в намаслена тава с подвижно дъно. Ползването на такъв съд гарантира добър резултат. Пече се на 180 С за около 15-20 минути в зависимост от фурната.
Приготвяне на крема: Желатинът се накисва в студената вода. Жълтъците се бият с една от чашите пудра захар. Прясното мляко завира и му се добавя другата чаша пудра захар. Добавя се на тънка струйка един черпак от горещото мляко към жълтъчната смес и се разбърква енергично. Към врящото мляко се добавя жълтъчната смес, като се бърка непрекъснато и енергично с тел. Веднага след като започне да клокочи се маха от огъня за да не се пресече и да не загори. Желатинът се топи на водна баня и се излива в горещия крем. Отново се бърка. Добавя се есенция (добре е да се сложи същата есенция като тази в блата, за да няма смесване на аромати). Кремът се оставя да се охлади напълно и леко да стегне. Разбива се сладкарската сметана и на малки дози се добавя към жълтъчния крем. Бъркането е добре да става с дървена лъжица.
Приготвяне на украсата: Сладкарската сметана се разбива добре. Шоколадът и маслото се топят на водна баня или в микровълнова фурна и се прибавят към сметаната. С тази смес се пълни пошът и се украсява тортата.
Начин на оформяне: На дъното се слага блатът, който е напълно охладен и напръскан с ром. Върху него се подреждат отстрани бишкотите, като се прикрепят вертикално с помощта на крема. Върху крема се редят бишкоти. После пак се слага от крема. Пак бишкоти. Отново се маже крем. Украсява се с шоколадовата сметана.
Тортата трябва да стои в хладилника една нощ за да се стегне добре.