Салата Капрезе с домати, моцарела и босилек
Нарязвате доматите и моцарелата на колелца и ги нареждате в чиния, като върху всяко кръгче домат поставяте по едно кръгче сирене моцарела. Може да ги наредите в кръг, като застъпвате краищата на всяко парченце, или пък да бъдат самостоятелни.
След като наредите доматите и моцарелата идва ред на босилека. Ако ползвате пресен босилек, може да поставите по едно листенце върху всяко парченце моцарела, или да го нарежете на много ситно и да поръсите върху цялата салата, както е и на снимката. Ако ползвате сух босилек, то просто поръсете салатата с него. Салатата "Капрезе" става много по-вкусна с пресния босилек, защото той придава много повече свежест и е много по-ароматен от сухия босилек. За жалост пресният босилек е почти "неоткриваем" в повечето магазини, само големите вериги предлагат свежа тази подправка. Свеж босилек има разбира се и на пазара. Най-лесно е обаче да си посеете в саксия и да си го отглеждате вкъщи. Така ще си имате свеж босилек всеки път, когато ви потрябва.
Салатата се подправя със сол и смес от зехтина и балсамовия оцет . Ако нямате балсамов оцет, или пък не обичат много много киселото, можете да подправите и само със зехтин.