Салата Цезар с аншоа
6 скилидки чесън
3/4 ч.ч. майонеза
5 бр. филе от аншоа
50 г сирене Пармезан
1 ч.л. сос Уорчестър
1 ч.л. горчица
1 с.л. (10 мл) лимонов сок
1/4 ч.ч. (50 мл) зехтин
5 филии сух хляб
1 бр. маруля
сол
черен пипер
Приготвяне:
Майонезата, 3 скилидки нарязан чесън, аншоата, 20 г от сиренето, сосът Уорчестър, горчицата и лимоновият сок се разбъркват в купа. Сместа се подправя на вкус със сол и черен пипер. Поставя се в хладилник, преди да се използва. В голяма тенджера се загрява на средна температура зехтинът и в него се запържват до златисто нарязаните на четвъртинки останали скилидки чесън. Изважда се чесъна от мазнината и в нея се запържва нарязаният на кубчета хляб. Разбъркват се често и се държат на огъня докато придобият лек кафяв цвят. Изпържените кубчета хляб се изваждат от мазнината и се подправят със сол и черен пипер на вкус. В голяма купа се поставя нарязаната на едро маруля и се залива със заливката с аншоа, останалото сирене Пармезан и подправените хлебни кубчета.