Пролетна салата с репички
1 връзка репички
4 листа зелена салата
2 стръка пресен лук
4 стръка копър
3/4 ч.ч. цедено кисело мляко
1 с.л. зехтин
2 щипки девесил
За дресинга:
3 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. маково семе
1/2 ч.л. сол
За гарниране:
орехови ядки
маслини
Избират се най-крехките листа на репичките и се накъсват в салатиера, така, че да покрият дъното й. Зелената салата се нарязва на тънки ивици и се поставя върху листата от репички. Маковото семе се сипва в купа, добавят се лимоновият и се налива зехтинът. Дресингът се посолява и се разбърква добре. Репичките се почистват, нарязват се на тънки шайби и се слагат в салатиера. Сипва се цеденото кисело мляко и се прибавят нарязаните на ситно копър и зелен лук. Посолява се, налива се зехтинът и се разбърква. Зелената салата се сипва в средата на чиния и се овкусява с дресинга. С помощта на лъжица се оформя топка от млякото и репичките и се поставя върху зелената салата. Готовата салата се украсява с маслини, поръсва се с орехови ядки и се сервира.