Салата с млечен сос
600 гр. зелена салата
600 гр. краставици
600 гр. червено цвекло
250 гр. лук
100 гр. кисело мляко
100 мл. олио
50 мл. бяло вино
100 гр. лимони
50 гр. магданоз
10 гр. сол.
1) Листата на зелената салата се почистват и се измиват много внимателно под течаща вода.
2) Краставиците се обелват и се нарязват на много тънки кръгчета.
3) Червеното цвекло се настъргва на ситно ренде и се смесва с нарязания на тънки ивички лук.
4) Приготвя се млечният сос: Киселото мляко се разбива с телена лъжица, като по време на разбиването се прибавят олиото, виното и сокът от лимоните. Добавят се ситно нарязаният магданоз и сол на вкус, след което сместа се разбърква.
5) На дъното на съда, в който ще се сервира, се подреждат цели листа от зелената салата. Върху тях се нарежда кръгчетата краставици, а отгоре се разстила сместа от цвеклото и лука. Залива се с млечния сос.