Крокети с млечен сос
Продукти:
150 г моркови
150 г гулия
200 г зеле
200 г тиквички
400 г прясно мляко
70 г грис
2 яйца
40 г галета
1 лъжичка захар
40 г масло
сол
олио за пържене
Настъргваме на ренде почистените моркови и гулии, заливаме с горещо мляко, прибавяме сол, маслото, захарта и задушаваме под похлупак. След малко прибавяме нарязаното зеле, обелените и нарязани на парченца тиквички и задушаваме до омекване. Когато зеленчуците омекнат, поставяме гриса при постоянно бъркане и варим 8-10 минути. Снемаме сместа от огъня, прибавяме жълтъците, разбъркваме и охлаждаме. Оформяме крокети, потапяме в леко разбитите белтъци, овалваме в галета и изпържваме от двете страни до порозовяване. Поднасяме крокетите със сметана или с млечен сос. По същия начин правим крокети от зеле или моркови.