Сладкиш с праскови и извара
500 г праскови
4 бр. яйца
125 г масло
400 г подсладена извара
2 с.л. захар
1 с.л. канела
1 бр. портокал
1 с.л. пудра захар
100 г бял шоколад
Начин на приготвяне
Измиваме прасковите, разделяме ги на две и изважда ме костилките им. Разделяме жълтъците и белтъците на яйцата. Разбиваме жълтъците със захарта, след това прибавяме изварата и разбъркваме внимателно до получаване на гладък крем. Прибавяме настърганата кора на портокала и разбъркваме отново. Разбиваме белтъците на пяна и ги прибавяме в сместа. Изсипваме сместа в кръгла форма, отгоре разпределяме нарязаните праскови и запичаме 10 минути в умерена фурна. Натрошаваме шоколада и го разтопяваме на водна баня с 10 г масло и сока от портокала. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар, смесена с канела и го заливаме с шоколад.