Огретен с извара
Продукти за 12 порции:
2 яйца, 750 г обезмаслена извара, 125 г мляко, 2 пакета ванилов пудинг, пакетче ванилия, 2 супени лъжици лимонов сок, 75 г захар, 100 г консервирани ананаси на шайби, 1 банан, сокът от 1 лимон, 1/2 пъпеш, 2 пресни смокини, 1 нар.
Приготовление
1. Отделяме белтъците от жълтъците. В паница смесваме млякото с изварата. В друг съд леко разбиваме жълтъците и ги добавяме към сместа с извара. Праха за пудинг смесваме с ванилията и 2 лъжици лимонов сок и също го добавяме към изварата. Бъркаме, докато изчезнат всички топчета. Разбиваме белтъците на гъста пяна, като постепенно сипваме захар на тънка струйка. Внимателно смесваме белтъците с плънката.
2. Загряваме фурната до 175 градуса. Постиламе хартия за печене на дъното на разглобяема форма с диаметър 26 см и изсипваме сместа с извара. Изцедените ананасови шайби разрязваме на две. Банана изчистваме, нарязваме го на кръгчета и ги поръсваме с лимонов сок, за да не потъмняват. Разрязваме пъпеша, отстраняваме семето и със специален нож изрязваме от меката част малки топчета. Измиваме смокините, внимателно изрязваме кожицата и нарязваме меката част на тънки парченца. Разрязваме нара и с лъжичка отделяме зрънцата.
3. Подреждаме плодовете върху сместа с извара и леко ги притискаме. Печем около 40 минути. Изстудяваме огретена на решетка, без да го вадим от формата.
Време за приготвяне - 60 минути.
В една порция се съдържат 160 ккал, белтъчини - 10 г, мазнини - 2 г, въглехидрати - 24 г.