Пай с извара и кисело-сладки ябълки
Продукти
За 12 порции: 150 г маслени бисквити, 125 г краве масло, 1 ванилия, 5 яйца, 180 г захар, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 чаени лъжички настъргана лимонова кора, 500 г мазна извара, 500 мл сметана, 1 пакет ванилов пудинг, 3-4 ябълки, 6 супени лъжици коняк, 3 супени лъжици ябълково желе.
Приготовление
1. Бисквитите слагаме в пакет и ги натрошаваме с помощта на точилка. Постиламе в разглобяема форма с диаметър 26 см хартия за печене. Малко повече от половината от кравето масло разтопяваме на водна баня и го смесваме с бисквитите. Сипваме маслената маса във формата, изравняваме я и я притискаме плътно. Слагаме я в хладилника.
2. Разбиваме яйцата със 150 г захар, лимоновия сок и кората. Смесваме изварата, сметаната, праха ванилов пудинг и ванилията.
3. Изчистваме ябълките и ги нарязваме на парченца. Задушаваме ги в останалото краве масло със захар и коняк. Загряваме фурната до 180 градуса. Сипваме яйчения крем върху бисквитената смес, отгоре нареждаме парченцата ябълка. Печем пая около 60 минути.
4. В малка тенджерка стопляме желето. Изваждаме готовия пай и още горещ го намазваме с ябълковото желе. Оставяме го да изстине и го поръсваме по желание с пудра захар.
Време за приготвяне - 50 минути.
В една порция се съдържат 480 ккал, белтъчини - 11 г, мазнини - 32 г, въглехидрати - 37 г.