Пита с извара от Тюрингия
Продукти за 20 порции
За тестото: 400 г брашно, 1 пакетче суха мая, 150 мл мляко, 1 яйце, щипка сол, по 50 г краве масло и захар.
За плънката: 5 яйца, 100 мл мляко, 1 пакет ванилов пудинг, 125 г размекнато краве масло, 600 г обезмаслена извара, настъргана кора от 1 лимон, 120 г захар, 100 г стафиди, 2 супени лъжици счукани бадеми, 2 супени лъжици пудра захар
Приготовление
1. Смесваме брашното и сухата мая. Изсипваме сместа на купчинка и правим кладенче в средата. Сипваме в него леко затопленото мляко, добавяме яйце, сол, размекнатото краве масло и захар. Замесваме тесто. Покриваме го с кърпа и го оставяме на топло място за 40 минути.
2. Разбиваме яйцата с мляко и праха ванилов пудинг . Размекнатото краве масло разбиваме със захар до консистенция на крем. Добавяме изварата и лимоновата кора. Постепенно вливаме млякото с яйцата и разбъркваме добре. Накисваме стафидите в топла вода, измиваме ги, подсушаваме ги и ги овалваме в брашно. Добавяме ги към плънката. Загряваме фурната до 180 градуса.
3. Застиламе тавичка с хартия за печене. Слагаме тестото, посипваме го с брашно и го разтегляме. Правим високо бордче. Сипваме плънката с извара и я изравняваме. Поръсваме със счуканите бадеми и печем около 40 минути. Изстудяваме питата и я сервираме, поръсена с пудра захар.
Време за приготвяне - 1 час и 25 минути.
В една порция се съдържат 270 ккал, белтъчини - 9 г, мазнини - 11 г, въглехидрати - 31 г