Супа със свинско и картофи
200 гр. свинско месо за готвене
3 средно големи картофа
1 глава стар лук
2 моркова
2-3 с.л. сушени зеленчуци
(червена и зелена чушка, моркови, домати)
4 с.л. олио
фиде
сол
За застройка:
200 гр. кисело мляко
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Месото се сварява и се накъсва на дребни парченца.Бульонът, в който се е варило месото, се отпенва старателно, а след това се прецежда.Към него се долива гореща вода, така че общото количество да е 1,3 л.
Лукът и морковите се нарязват на дребно и се запържват в загрята мазнина за 3-4 мин.След това към тях се добавят и ситно нарязаните картофи, се задушават за 2-3 мин. и се заливат с горещия бульон.Когато заври се прибават месото, сушените зеленчуци и фидето.Количеството фиде е според личните предпочитания.Посолява се на вкус.Огънят се намаля и супата се оставя да къкри, докато зеленчуците се сварят напълно.
Начин на приготвяне на застройката:
Жълтъкът и киселото мляко се разбиват поотделно, а след това се смесват.Разбърква се добре.
Когато супата е готова, се сваля от огъня и се оставя за 10-тина минути да поизстине.След това от бульона и се взима с чирпак и постепенно, при непрекъснато бъркане, се прибавя към сместа за застройка.Това се повтаря още 2-3 пъти, а след това сместа за застройката се прибавя бавно и при непрекъснато бъркане към супата.
Супата се оставя за 30-тина минути да поизстине без капак на тенджерата.Това се прави, за да не се пресече застройката, след като вече сме я прибавили.
При поднасяне, супата може да се поръси с магданоз.