Торта Наполеон
3 листа точени кори
2–3 щипки канела
2–3 с. л. кафява захар
2 банана
2 капки ванилова есенция (1 пакетче)
1 1/2 с. л. нишесте
6 с. л. захар
3 яйца
300 мл прясно мляко
30–40 г мед
30–40 г краве масло
2–3 капки есенция ром (1 с. л. ром)
Яйцата и захарта за ваниловия крем се разбиват в купичка и се прибавя нишестето. Разбърква се до получаването на гладка смес. Млякото се сгорещява, маха се от огъня и към него се прибавя нишестената смес, като постоянно се разбърква. Връща се на огъня, изчаква се отново да кипне и се оттегля. Ароматизира се с ванилията, разбърква се и се оставя да се охлади.
Корите за баница се разгъват върху плот. Разтопеното масло се разбърква с меда, докато сместа се хомогенизира. Намазва се първата кора за баница, покрива се с втора кора и отново се намазва със сместа. Покрива се с трета кора и пак се намаслява.
Корите се прегъват на три. Разрязват се на еднакви квадрати с големината на обикновена бисквита. Запичат се за около 10 минути в загрята до температура 180 градуса фурна.
Бананите се нарязват на колелца и се запържват се за около 1–2 минути в сгорещеното масло. Прибавя се захарта, овкусява се с канелата и рома, разбърква се добре и се отстранява от огъня.
При сервиране в чиния се поставя едно от изпечените тестени квадратчета, което се намазва с ваниловия крем. Покрива се с колелца банан, отново се поставя кора и ванилов крем.