Торта с орехи и шоколад
250 г захар
350 г смлени орехи
9 яйца
1 лимон
ванилия
За крема:
2 белтъка
120 г пудра захар
50 г шоколад
100 г смлени орехи
70 мл коняк или ром по избор
За глазурата:
4 с. л. какао
6 с. л. захар
2 с. л. прясно мляко
масло колкото орех
• Захарта се разбърква със смлените орехи, прибавят се яйцата едно по едно, настърганата кора на лимона и ванилията.
• Получената смес се изсипва във форма и в умерена фурна се изпича блат, който след изстиване се разрязва на две хоризонтално.
• Кремът се прави, като се разбиват белтъците с пудрата захар, смлените орехи, настъргания шоколад и коняка или рома.
• С него се слепват блатовете.
• За глазурата млякото се загрява на огъня и се прибавят какаото, захарта и маслото.
• Тортата се залива с горещата глазура.