Шоколадова торта с бадеми
300 г шоколад (70% какао)
150 г почистени бадеми
150 г лешници
1 ч. л. какао на прах
100 г пудра захар
255 г меко краве масло
6 белтъка
6 жълтъка
щипка сол
• Фурната се загрява до 190 С.
• Тава с размери 20-25 см се застила с хартия за печене, като се покриват и стените.
• Намаслява се и се набрашнява.
• Бадемите и лешниците се поставят в блендер и се смилат.
• Прибавя се начупен на парченца шоколад и какао.
• Смилат се за 30 секунди.
• Прехвърлят се в купа.
• Отделно се разбива маслото със захарта.
• Прибавят се един по един жълтъците и след това шоколадовата паста.
• Отделно се разбиват белтъците с щипка сол на твърд сняг.
• Прибавят се 1/3 от белтъците към основното тесто и се разбърква внимателно.
• Добавят се и останалите белтъци и се разбъркват внимателно.
• Тестото се прехвърля в подготвената форма и се пече 1 час.
• Проверява се с клечка или шиш дали е готово (забодена в средата - трябва да излезне суха).
• Тортата се охлажда и се изважда от формата.