Торта с орехов блат и шоколад
Продукти:
За блата:
8 бр. яйца
300 г смлени орехи
200 г захар
100 г брашно
100 г шоколад
За крема:
1 л прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. брашно
60 г масло
20 г желатин
50 г стафиди
Приготвяне:
За блата: жълтъците с половината захар се разбиват и се затоплят. Белтъците се разбиват с останалата захар. Към изстиналите жълтъци се прибавят шоколада, орехите, брашното и белтъците на сняг. Сместа е за 3 блата, изпичат се един по един.
Крем: млякото се кипва със захарта. Към него се прибавя размитото в малко вода брашно, при непрекъснато бъркане. Добавят се желатина, предварително накиснат и леко затоплен, и маслото. Когато поизстине и започне да стяга се добавят стафидите.
Блатовете се слепват с крема, а остатъка от крема се намазва отгоре и отстрани. Украсява се по желание.