Торта с бадеми и маслен крем
Продукти:
125 г обелени бадеми
100 г захар
4 бр. белтъци
За масления крем:
4 бр. жълтъци
100 мл течна сметана
125 г захар
125 г масло
За гарниране:
100 г запечени филирани бадеми
Приготвяне:
Фурната се включва на 175 С. Бадемите се смилат и се смесват със захарта. Белтъците се разбиват на пяна и се добавят към бадемовата смес. Върху леко намаслена хартия за печене се оформят два блата. Може да се използва и форма за блатове с кант. Запичат се един по един за по около 20 минути. Маха се хартията и блатовете се оставят да изстинат и се втвърдят. Смесват продуктите за крема без маслото. Затоплят се на слаб огън при непрекъснато зе бъркат. Когато се появят първите мехурчета, се прибавя цялото маслото. Оставя се да изстине за 1 час. Първият блат се намазва с крем, покрива се с втория и тортата се намазва с крем. С филираните бадеми се гарнира тортата.
Така приготвената торта може да се замрази и в такъв случай се изважда на стайна температура 10 минути преди сервиране. Може да се поднесе със сладолед, разбита сметана или малиново желе.