Торта с шоколад и сметана
Продукти:
За 1 блат:
4 бр. яйца
250 г течен шоколад
100 г захар
250 г брашно
50 г разтопено масло
1/2 ч.ч. смлени орехи
За гарниране:
250 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
1 с.л. желатин
1/2 ч.ч. вода
100 г настърган шоколад
За сиропа:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
3-4 капки есенция по желание
Приготвяне:
Разбиваме на гъст крем яйцата и захарта както и ванилията. Прибавяме течния шоколад, като разбиваме до изглаждане на сместа. Добавяме разтопеното масло. След това постепено прибавяме брашното и накрая смлените орехи. Печем в тортена форма или тавичка намаслени и набрашнени на 200 С до готовност. Тортата може да се направи с един или два блата. Посочените количества са за един. Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. вода да набъбне. След това се разтопява на водна баня. Сметаната смесваме с пудрата захар и прибавяме охладения желатин и започваме да разбиваме до сгъстяване на сметаната. В подходяща чиния се поставя единия блат и се сиропира с захарта, водата и есенцията. Покриваме блата с сметаната, разстиламе и поставяме втория блат. Него също сиропираме леко. Покриваме с останалата сметана и заглаждаме. Отгоре украсяваме с какао или настърган шоколад. За втория блат течния шоколад може да е бял за да се получи светъл блат. За доброто и злото изрязваме окръжност от хартия и през средата се очертава и изрязва на две. В едната част правим по средата малък краг и също изрязваме. Изрязаното кръгче се ползва за бялата страна върху тортата. След като сме поръсили добре се отстранява шаблона внимателно.