Ябълков щрудел
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
3 ч.ч. брашно
10-12 ябълки
1 бакпулвер
2 ванилии
Начин на приготвяне:
Обелените и настъргани ябълки се поръсват с канела, малко захар и пшо желание може да се добавят натрошени орехи. Оставят се да преседят малко, докато приготвим блата.
За блата : яйцата се разбъркат добре със захарта. Прибавяме олиото, разбъркваме отново и добавяме киселото мляко. Към новополучената смес добавяме брашното, бакпулвера и ванилията. Разбъркваме докато получим гладка каша без бучици.
Намазваме тавата, в която ще печем с олио, изсипваме половината от сместа и разпределяме из тавата. Прибавяме настърганите и овкусени ябълки, като се стремим да са на равни количества навсякъде. Заливаме с останалата част от сместа за блата, като внимаваме да покрием ябълките изцяло. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна до зачервяване.
По желание може след изпичане да се поръси с пудра захар.