Ябълков пай
5-6 ябълки, около 1 - 1,5 кг
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела 1бр ванилия
1/2 ч.ч.нарязани орехи
1 пак.125 гр чисто масло или маргарин
40-50 гр пудра захар(за поръсване)
Начин на приготвяне:
Почистете и обелете ябълките. Нарежете ги на филийки. В средно голяма тавичка (около 30 см.) нарежете 1/2 от маслото като го разпределите равномерно на дъното на тавичката. Върху него наредете нарязаните ябълки. Разбийте яйчената смес със захарта, прибавете сместа от брашно, бакпулвер, канела и ванилия.Изсирете я върху ябълките и загладете с шпатулка или нож. Върху нея поръсете орехите и нарежете останалото масло. Не се притеснявайте за маслото, то се стопява и приятно овкусява сладкиша. Пече се около 30 мин в предварително загрята до 180-200 гр фурна. Изважда се, оставя се малко да поизстине и се поръсва по желание с пудра захар.