Ябълков кейк
3-4 яйца
1,5 чаена чаша захар
0,5 чаена чаша олио
1 супена лъжица оцет
1 равна чаена лъжица сода за хляб
1 чаена чаша натрошени орехи
2 чаени чаши брашно
половин пакетче канела
5-6 ябълки или 3-4 дюли
Начин на приготвяне:
Ябълките /дюлите/ се нарязват на ситни кубчета с размери както за мусака. Разбиват се яйцата със захарта, прибавя се олиото и отново се разбива с миксер, прибавя се постепенно и брашното. Разбива се отново. В 1 супена лъжица оцет се прибавя содата и се изчаква да кипне, след което се прибавя към тестото и се разбърква отново, накрая се прибавя и канелата. Тестото е гъсто, защото при печене ябълките отпускат вода и го разреждат. Така готовото тесто се изсипва в намазана тавичка с олио и се прибавят нарязяните ябълки и орехи, разбърква се с лъжица и се пече на 180 градуса 45-50 мин. След като изстине се нарязва и поръсва пожелание с пудра захар. Десерта колкото повече дни стои, толкова по мек става.