Багета в хлебопекарна
* 470 г брашно
* 270 мл вода
* 1 и 1/2 ч.л. сол
* 1 и 1/2 ч.л. захар
* 7 г суха мая
* 1 с.л. зехтин
За глазурата:
* 3 с.л. прясно мляко
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* сусам, маково семе, чоролто
Продуктите се поставят в машината за хляб в задължителната последователност - зехтин, вода, сол, захар, брашно и мая. Избира се режим *Тесто с втасване* - продължителността е 90 минути. Тестото се разделя на 3 порции, оформя се на фитили.
С ножица се правят разрези от горната страна на багетите и връхчетата на тестото се дръпват в различни посоки, така че да се получи житен клас. Намазват се багетите със смес от топло прясно мляко и сода бикарбонат, поръсват се по избор със сусам, маково семе или чоролто. Оставят се да втасат 30 минути. Пекат се в предварително загрята фурна до 220 С за 30 минути. Отдолу във фурната се слага чаша с вода, за да има пара и влага при печенето. Охлаждат се на скара.