Баница за Ивановден
Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена БАНИЦА . Тази рецепта се изпълнява в Пловдив и областта около него, която е известна с кулинарните си майстори и неповторими на вкус печива.
БАНИЦА
Необходими продукти
1 килограм брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
1\2 чаена лъжица захар
1 1\2 чаена чаша натрошено сирене
4 яйца
2 кафяни чашки разтопено краве масло
2 супени лъжици свинска мас
Приготовление
Най-напред размийте маята с малко хладка вода и прибавете захарта. Замесете гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта.
Добре омесеното тесто разделете на три части, които трябва да направите на топки.
Намажете тестото с мас, покрийте го с кърпа и го оставете за половин час в топло помещение да втаса. От всяка топка разточете по една дебела кора с размерите на тавата, в която ще печете баницата.
Пригответе плънка от останалите разбити три яйца и натрошеното сирене.
Поставете първата кора в намаслената тава и я застелете с половината от плънката. Предварително трябва да сте я поръсили с разтопеното краве масло.
Направете същото и с втората кора.
Най-горната - третата кора, напоете обилно с мазнина.
Печете баницата в умерена фурна.
След като се изпече, непременно я покрийте с памучна кърпа, за да остане мека кората й.