Бобът ни предпазва от диабет тип 2
Без значение какъв вид боб ще изберете, всяка малка опаковка е препълнена с богата гама от хранителни вещества. Фасулът е невероятно богат източник на фолиева киселина, целулоза, триптофан, белтъчини, желязо, магнезий, калий . Затова ни предпазва от диабет тип 2 , високо кръвно налягане и рак на гърдата.Трудно е да си представим колко фибри се съдържат в една порция боб. Те регулират храносмилането, понижават нивото на лошия холестерол, помагат при контролирането на теглото и имат превантивен ефект срещу диабет и сърдечни заболявания.Калият е от жизненоважно значение за здравето на всеки тип клетки в тялото ни. За наша радост, бобовите са богати на калий. Той играе и съществена роля за костната здравина, мускулната функция и функционирането на нервната система. Многобройни проучвания показват положителна връзка между приема на калий с храната и костната плътност при жените, което предполага важна роля в превенцията на остеопорозата при тях.Триптофанът е основна аминокиселина с няколко важни функции. Една от тях включва способност за повишаване нивото на серотонин в мозъка. По тази причина, бобовите и други храни с високо съдържание на триптофан, помагат за регулирането на апетита, подобряване на съня и настроението. Подобно е и въздействието на соята – отличен източник на фибри и протеини. Проучвания свързват вещества в соята с подобрена костна плътност при жени след менопауза. Изследователите смятат, че тези съединения могат да играят значителна роля в превенцията от костни фрактури, както и облекчаване на горещите вълни.