Предпазват ли броколите от рак
Броколите се споменават все по-често, когато става въпрос за храни, които ни предпазват от рак . Съдържат вещества, които не само неутрализират карциногените, но и стимулират детоксикиращите ензими , които помагат на тялото да се освободи от някои токсини . Веществата в броколите се приемат за особено полезни за жени, защото намаляват риска от рак на гърдата и разпространението на вече съществуващ в организма рак. Този зелен зеленчук се приема и за един от най-богатите източници на флавоноида кемферол, който има защитна роля срещу рак на яйчниците. Броколите са изключително богати и на фолиева киселин а, която защитава ДНК, участва при формирането на нови клетки и синтезирането на протеини. Счита се, че намалява риска от някои видове рак. От изключително значение е и за бременните жени. Подпомага развитието на нервната система на плода и защитава от вродени дефекти. Има проучвания, които свързват недостигът на фолиева киселина с депресивни състояния при жените. Броколите намаляват подпухването, задържането на вода и други симптоми, свързани с предменструалния период. Освен това са и прекрасен източник на фибри, витамин С, К и А, манган, триптофан, калий, витами ни от групата В, фосфор, магнезий и протеини. Богати са и на калций, желязо, цинк и витамин Е. Много от тези хранителни вещества работят заедно. Витамин С например помага на тялото да абсорбира желязо, а витамин К е важен за действието на калция върху костите. Фибрите пък помагат за по-добрата абсорбция на всички хранителни вещества. За да се радвате на най-добрите качества на броколите, е добре да ги задушавате леко, а не докато станат по-светло зелени и да ги комбинирате със зехтин и лимонов сок.