Лукът много лечебни свойства
Различните видове лук имат много лечебни свойства – противовъзпалителни, антибактериални. Б огати са на хром, витамин С и фибри, а са и добър източник на манган, витамин В6, триптофан, фолиева киселина и калий. Лукът се бори с рак, артрит, остеопороза и помага в борбата с инфекциите, настинки и астма. Предотвратява и появата на запек, засилва циркулацията на кръвта, полезен е за сърцето и намалява кръвното налягане и количеството на триглицеридите.Просто няма съмнение – наистина е полезен. Но благотворното му влияние се изразява особено силно при жените, които по-често развиват остеопороза от мъжете, особено по време или след менопаузата. Подобно на броколите, луковите помагат и в борбата срещу рак . Според някои изследвания, консумацията на големи количества лук намалява риска от рак на гърдата с 25%, а на яйчниците – със 73%.
Включвайте лук в колкото може повече ястия, желателно ежедневно. Особено в салати, където може да бъде суров.