Бързи соленки
800 г брашно, 1 пакетче маргарин, 1 кофичка кисело мляко, 200 г краве сирене, 1 1/2 лъжички сол, 5 пакетчета амонячна сода; за намазване - 1 яйце, 2 лъжички олио, 1/2 лъжичка червен пипер, ким, бучка краве масло.
В тавичка от неръждаема стомана разтопете маргарина. Като поизстине, прибавете настърганото сирене, солта, млякото (със стайна температура), в което е разтворена содата, и с брашното замесете меко тесто. Разделете го на 7-8 топки и оставете на студено 30 мин. Разточете всяка на кора с дебелина 2-3 мм. Намажете със смес от олиото, червения пипер и разбитото яйце и нарежете на ленти с резец, поръсете с ким. Наредете соленките в намазана с масло алуминиева тава. Печете в силна фурна (предварително загрята), докато се зачервят. Соленките са трайни и могат да се съхраняват по-дълго в добре затворен съд, за да не поемат влага и миризми.