Лесни соленки
200 г готови соленки
3 с.л. прясно мляко
100 г извара
30 г масло
150 г сметана
100 г стерилизирани краставички
магданоз
3 мариновани (печени) пиперки
10 маслини
50 г кашкавал
1/2 к.ч. запечени орехови ядки
1/2 ч.л. запечен ким
черен пипер и сол на вкус
Изварата се разбива с млякото. Към тях се прибавят леко разтопеното масло, по-голяма част от орехите, счукани предварително, половината от сметаната, разбита на пухкав крем, и солта.
Полученият крем се подправя с черния пипер и кима. С него се слепват по три соленки. Отгоре се шприцоват с останалата разбита сметана.
Соленките се гарнират с малки парченца кашка-вал, краставички, орехови ядки, пиперка, маслина и магданоз.
Могат да се приготвят и соленки от ронливо маслено тесто.