Вкусно ризото с коприва
Продукти:
2 пълни двойни шепи коприва
3 стрък зелен лук
5-6 печурки
100 гр грах замразен
200 г кафяв ориз
пресни магданоз, мента и копър
50 мл бяло вино
50 мл вода
сол и черен пипер
2 скилидки чесън
50 г сметана за готвене или сирене Филаделфия по желани
Приготвяне:
• Накиснете копривата за 10 минути в студена вода и оцет, за да паднат всички боклучета.
• Извадете с помощта на решетъчна лъжица и я оставете да се отцеди.
• Накиснете ориза в топла вода за 1-2 часа и сварете с малко сол и черен пипер ал денте.
• Оставете настрана да се стегне.
• В тенджера с широко дъно се задушават на слаб огън лука, чесъна и гъбите, нарязани на ситно за 2 минути.
• Слага се и граха.
• Добавя се суровата коприва и се оставя докато и спадне обемът и се задуши.
• Залива се с водата и виното, подправя се с пипер и сол.
• По желание може да добавите 50 г сметана за готвене или свежо сирене тип Филаделфия.
• Изсипете полуизстиналия ориз и бъркайте от време на време, докато течността се поеме почти напълно.
• Нека ястието да остане сочно.
• Свежите подправки се добавят едва, след като ризотото се оттегли от котлона, за да останат зелени и ароматни.
• Гарнирайте по вкус.