Градинарска мусака с ориз
около 300 гр. шунков салам
2 бр. яйца
на вкус сол
1 кофичка кисело мляко
4 глави лук
1/2 каф.ч. олио
4 бр. домати
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 суп. л. брашно
2 суп. л. масло (маргарин)
на вкус черен пипер
Приготвяне:
• Нарежете лука на филийки и го задушете в олиото.
• Когато омекне прибавете обелените и настъргани домати.
• След 5 мин. добавете ориза, след като се позадуши прибавете 1 ч. ч. вода и отново задушете, докато оризът поеме напълно водата.
• Махнете тенджерата от огъня, добавете настъргания кашкавал и саламът, нарязан на малки кубчета.
• Отделно си пригответе сос от: брашното, маслото, млякото, яйцата и подправките.
• Първо се разбиват яйцата заедно със солта и черния пипер.
• След това се прибавя брашното, което се разбива също с яйцата.
• Прибавят се млякото и маслото и сосът е готов.
• 2/3 от получения сос сипете във сместа и разбъркайте добре.
• Изсипете я в тавичка, изберете я толкова голяма, че сместа да се растели с дебелина 2 - 2 1/2 см.
• Залейте отгоре с останалата част от соса.
• Пече се в предварително загрята на 250 градуса фурна.